BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, 28 December 2011

WhAt? AdIk Ku eXcIdEnT laGi??

ASSALAMMUALAIKUM.....
what?? adik aku excident lagi??....
itulah reaksi HB bila dengar adik HB nie excident lagi,, kadang2 rase geram pon ade gak gan adik HB nie coz nie da kali ke 3 die excident motor,, agaknye memg hobi die kot nk excident2 nie?? ishh, bahaya kot,,
cukup la mase first time die excident dulu HB tgk kesengsaraan die kat hospital sewaktu kakinya patah.. ouchh!! nikmat kan?? hehehe..
dalam beberape bulan kemudian, die kemalangan lagi dan menyebabkan tumit kaki die kena simen,,
ishh ape nak jadi lah dengan adik aku nie kan?? x serik2 dgr ckp org tua.. my mum slalu berpesan kat anak2 die supaya pndu kenderaan tu jgn laju2,,pandu secare berhemah,, tapi nk buat mcm mane kan? malang x berbau.. kejadian seperti ini semuanya kehendak ALLAH s.w.t

hari ni HB di kejutkan lagi bahawa adik HB nie kemalangan lagi,, nasib baik x seteruk yg lepas2,,
kali nie just lutut kaki die je yg terseliuh..kejadian nie blaku sebab adik HB x sempat nak elak dari motor kawan die yg berada di hadapan die,, cilok punye cilok, akhirnya adik HB nie berjaya juga mencium jalan raya yang sgt die rindui itu,, hahaha,, pelik kan nk cium jalan raye??
ape lagi, HB pon dtg kat tempat kejadian and bawak die ke hospital untuk menerima rawatan doktor..
(cantik gile kot doktor tadi, HB sempat lagi kenyit mate kat die ^_6) hehehe..
sangat miang disitu oke.. hahha
ok la, HB pon udah kelihatan penat bangat,, mau berehat dulu.. out zZzZzZz...


(sempat lagi kot snap pic nie) hehehe :P


(ni la juara cium jalan 3kali (ajib) )


(zon kritikal?? adik HB  x ke tahap nie lagi ) :P

Tuesday, 27 December 2011

MiNuM pEtAnG bErSaMa "JeMpOt-JeMpOt"

ASSALAMMUALAIKUM...
ok hari nie HB nak HB nak berkongsi tentang makanan,, (hamboi xde cerita lain agaknye) hehehe..
ok apa pasal makanan HB nak kongsi kat korang semua.. betul tak? hehe..
sebenarnya makanan yang HB nk berkongsi kat korang semua ialah  sejenis makanan yang di beri name
" jempot-jempot"
kalau kawan HB di kolej yg berasal dari penang die x tau ape tu jempot-jempot.. pelik kan?? padahal makanan nie tersgt2 simple untuk membuat nye,, hehhe,, (mcm pndai je HB buat) ofcoz i am.. hehehe..
kawan HB c fakhrul and mat sham nie dieorg x panggil jempot-jempot tapi dieorg panggil makanan nie
"cekodok"
thatz is a same meaning ok.. hehhe.. what ever tentang name makanan nie, HB tersangat2 suke makan jempot-jempot nie time pagi or petang.. kalo dulu mase sekolah rendah, my mum rajin sgt buat sarapan pagi dengan hidangan jempot-jempot nie,, HB pula kalau makan memg x ingat org blakang.. tersangat tamak ketika itu,, heheh..
ermm,, lately nie my mum da malas nak masak2 hidangan seperti ini.. maklum la,, anak2 semua da semakin meningkat dewasa.. so, die pon da malas nk buat benda2 nie.. heheh.. 
oleh kerana HB nie suke sgt tolong my mum masak, so HB ada la sikit meghafal beberape "secret resepi" dari die untuk HB senang pada kemudian hari jika my mum sakit ke ape ke kan.. HB bukan nak mendoa kan.. tp kalo org tua kita sakit, sape lagi yg nak mask untuk die nanti kan? (oke agak terharu disini) :(
oke enough HB.. dah terpesong dari landasan nya oke.. hehehe..

actually HB nk bercerita sikit mcm mane nak buat "jempot-jempot" nie... if korang free, korang buat la makanan nie,, sedap wieh kalo makan panas2.. hehehe.. ok2.. korang follow la step2 di bawah ini oke...

bahan-bahan utama:-
1) tepung, garam, telur, kentang, bawang, ikan bilis..
     (ikot korang nak buat bape bnyk oke)

cara-cara pembuatannya:-

1) hiriskan bawang sehalus mungkin and potongkan kentang secare dadu
2)  masukan tepung, bawang, kentang and ikan bilis tersebut and masukkan sedikit demi sedikit air dan kacau 
     adunan tersebut sehingga sebati.. (tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras oke)
3) masukan sebiji telur dan dua setengah sudu kecil garam (garam perlu dikawal supaya makanan korang 
    tidak terlalu masin or tawar ok). kacau adunan tersebut sehingga sebati ok.. after that korang boleh la 
    menggorengnya.. minyak perlu bnyk ok kawan2..
4) dah selesai goreng, ape tunggu lagi, korang bedal la jempot-jempot tu,, hehehe...

SELAMAT MENCUBA YA!!!

(ini la bahan2 nya okey )
(setelah di adun jadi lah macam ini)



(nyum nyum... selamat menjamu selera okey )

Wednesday, 14 December 2011

kHaSiAt pEtAi :)

ASSALAMMUALAIKUM semua,,
HB nie asyik tenggelam n timbul je dlm blog nie knap eek??
Ermm,, actually HB nie bz la semenjak dua menjak nie,,maklum la dari start HB cuti sem sampai sekarang, HB menjadi driver x berbayar oleh my mum untuk die senang pergi kesini and kesana (ayat x boleh bla) hehehe,,
Haaa !! hari ni HB nak bercerita pasal “PETAI”.. korang semua makan petai x?? hrini first time HB melantak petai,,tp x bnyak la,,sikit je coz nak merasa petai tu mcm mane kan,, itu pon kakak ipar HB yg masak petai nie,,die mask SAMBAL PETAI (pandai jugak kakak ipar aku mask) hehehe,,
Sebelum kehadiran kakak ipar HB nie kerumah,, kiteorang x penah di beri pendedahan oleh my mum untuk makan petai coz my mum pon tau yang kiteorang nie x makan petai,, tp just my mum and abg ngah HB je yg makan,, so,,memg sejak azali lagi kiteorang x makan petai oke,,hehehe,, actually nie petai nie memg banyak risiko2 tertentu apabila kite makan die.. antaranya ialah:-
--Petai nie akan menyebabkan mulut kita berbau agak kurang menyenangkan orang sekeliling oke
--Petai nie akan menyebabkan air kencing and apabila kita berak akan berbau ( pehh! Gile la) hehehe
Haa !! itu la antara risiko2 yg stakat nie HB tau,,yg lain HB x kaji lagi,,hahaha,, HB rase golongan muda sekarang amat kurang untuk menceburi diri mereka untuk makan petai nie,, maklum la, golongan muda nie kan slalu kuar lepak2 gan kawan or lepak dengan pacar korang kan?? So, untuk menjaga standard korang, petai nie memg hareemm nak di sentuh nya,,( eleh HB nie,, paku dulang paku serpih, cakap org dia yg lebih2) hahaha,, tau x pe,, sbb tu la HB try makan sikit jep,, :P
My mum ade jugak cakap yg mkn petai nie bagus untuk kesihatan kita seperti “ awet muda “ oke.. lepas je HB makan pedai HB terus buka laman sesawang yg slalu nenek HB buka iaitu GOOGLE untuk mencari maklumat pasl khasiat makan petai nie,, so, disini HB nak berkongsi sikit kepada rakan2 HB yg sgt awet muda untuk membaca sedikit khasiat petai ini..
Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand. Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain. Selain itu buah petai mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C boleh jadikan anda awet muda!). Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi jika memilih petai di pasar tu, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar, itulah yang terbaik.

KHASIAT PERUBATAN PETAI

Biji Petai

* Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Daun

* Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.

Akar (kulit akar)

* Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.

Haa !! begitu la cerita nya khasiat petai nie,, sekiannn w’salam….. ^_^


( terliur tgk sambal petai nie )



Monday, 5 December 2011

SuNyI Ku tAnPa kAmO "iNtErNeT"

ASSALAMMUALAIKUM..
Ape kabo semua??sihat?? da lame rasenye HB x update blog nie sampaikan my sis pon da bising ( sibuk jep die tu kan) hehehe,,actually bg HB saje2 je x nak update blog nie, tapi..tapi..tapi.. internt xde la,,hehehe,,sejak HB balik cuti sem nie, HB nye “BEROKBAND” P1 xleh guna coz xde coverage at kawasan umah HB nie,, so agak susah la HB nak MADAH BERHELAH dalam blog nie kan,,( alasan je HB nie kan ) hehehe,, :P
Ermm,, actually HB banyak sangat celoteh nak di ceritakan dalam blog nie,, tp untuk kali nie HB nak berceloteh pasal internet,, HB amat kesal dengan “BEROKBAND” P1 HB nie,, first HB beli “BEROKBAND”  nie kat KL,, HB berkongsi bersame RITA and WIE-WIE coz dieorg pon nak pkai gak internet nie for do the assgmnt kiteorg,, knape kiteorg x guna internet kolej? Sebabnya internt kolej x sampai kat bilik kiteorg,,so, agak susah la kalo kiteorg nak menggunakan internt tok cari maklumat kan,, oleh itu, kiteorg bersetuju untuk mengambil pakej dari P1 nie sebagai pengubat untuk kiteorg cari maklumat (cari maklumat ke?) hehe,, paham2 suda,,,
HB amat kesal sikit dengan P1 nie coz first time kiteorg beli, HB pon tgk dulu kawasan rumah HB kat JB nie ade coverage or x,,,ternyata ada coverage,,so, dari situ la HB pon bersetuju untuk membeli “BEROKBAND” nie,, setelah HB cuti sem, HB  pon balik la JB,,selepas satu hari HB di JB, hati HB nie amat merindui dengan FB,,bak kata  NAJWA LATIF ialah “CINTA MUKA BUKU” (amat poyo disitu) hehehe,, :P
Oleh itu, HB pon dengan penuh rase bangga nya meng’ connect kan “BEROKBAND” HB nie kat laptop,,hampir 5 minit juga HB tunggu tp x boleh access internt,, HB pon ape lagi, teramat geram la di hati ini dengan “ BEROKBAND “,, sampai kan HB termaki2 “ BEROKBAND “ nie,,hehehe,, (padan muke ko) :P
Degan rase marahnye HB pon call la careline P1 nie coz nak tau sangat ape masalah “BEROKBAND” die sekor nie,, dengan pantas nye HB mengambil handfone da HB call,,,
HB: hello
P1: hai, can I help u? my name is fauzi? What is ur name?
HB: my name is RAHIMI..
P1: ok En. RAHIMI, ape yg saya boleh bantu anda..
HB: saya nak tnye la, knape saya x boleh connect “BEROKBAND”  nie skarang??
P1: ok En. RAHIMI, boleh encik bg alamat rumah encik untuk saya cek
HB: no 27.. bla bla bla….
P1: ohh En. RAHIMI saya minta maaf kerana kawasan perumah encik nie ada sikit problem dengan coverage
HB: Oh yeke?? Agak2 berape lame pihak awak mengambil tindakan untuk memperbaiki ape yg patut??
P1: owh,, itu saya tidak pasti,,mungkin mengambil masa dalam 2 bula lebih..
( dalam hati macam nak maki je time tu..yela 2 bulan lebih kot)
HB: oh ok,,terima kasih banyak2! Bye!


Sejak dari hari tu HB rase amat kesal sgt2 kerana membeli “ BEROKBAND” yg x seberape nie,,amat geram ok rase hati ini… >,<
Di sebabkan HB amat keboringgan duduk di rumah tanpa membuat aktiviti ape2,, HB pon membodek my luvly mum untuk die memasang internt di rumah,,, mengambil masa berhari juga HB memujuk my mum nie,, (keras kepale nie) hehehe,,:P
Oneday my mum pon setuju untuk memasang internet di rumah,,tanpa rase segan silu nya HB pon call la abg sedare HB nie yg kje di TELEKOM MALAYSIA ( TM ) untuk menanyakan pakej2 ape yg patut kiteorg guna,, cot cet punya cot cet, HB pon setujula pakej yg die tawar kan,, tankz bro !! ^_^,,, dengan rasmi nya HB pon tidak la rase sunyi di rumah kan,,dan blog HB pon tidak akan sunyi tanpa tuan nya ok,, I’allah….
Ermm,,ok la,, terase amat perit mata nie menaip dalam keadaan yg gelap,, dengan rasmi nya HB nak mengatakan di sini yg HB nak sambng episode cerita korea “ THE SNOW QUEEN”
What?? OMG !! HB da minat ke tgk cite korea nie??? Hahaha,, nie la org kate pengaruh dari rakan-rakan sebaya… tankz RITA and WIE-WIE coz korang la yang ajo aku tgk cite mengarut nie sampai aku terpengaruh sgt2 dengan cite korea nie (romantic gile kot cite korea nie) hehehe,,
Ok bye2 and gud nite all ^_^

(nie la "BEROKBAND" b****)

(now HB pkai wifi je kat rumah)


( tuu diiaa korea suda mai )