BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, 14 December 2011

kHaSiAt pEtAi :)

ASSALAMMUALAIKUM semua,,
HB nie asyik tenggelam n timbul je dlm blog nie knap eek??
Ermm,, actually HB nie bz la semenjak dua menjak nie,,maklum la dari start HB cuti sem sampai sekarang, HB menjadi driver x berbayar oleh my mum untuk die senang pergi kesini and kesana (ayat x boleh bla) hehehe,,
Haaa !! hari ni HB nak bercerita pasal “PETAI”.. korang semua makan petai x?? hrini first time HB melantak petai,,tp x bnyak la,,sikit je coz nak merasa petai tu mcm mane kan,, itu pon kakak ipar HB yg masak petai nie,,die mask SAMBAL PETAI (pandai jugak kakak ipar aku mask) hehehe,,
Sebelum kehadiran kakak ipar HB nie kerumah,, kiteorang x penah di beri pendedahan oleh my mum untuk makan petai coz my mum pon tau yang kiteorang nie x makan petai,, tp just my mum and abg ngah HB je yg makan,, so,,memg sejak azali lagi kiteorang x makan petai oke,,hehehe,, actually nie petai nie memg banyak risiko2 tertentu apabila kite makan die.. antaranya ialah:-
--Petai nie akan menyebabkan mulut kita berbau agak kurang menyenangkan orang sekeliling oke
--Petai nie akan menyebabkan air kencing and apabila kita berak akan berbau ( pehh! Gile la) hehehe
Haa !! itu la antara risiko2 yg stakat nie HB tau,,yg lain HB x kaji lagi,,hahaha,, HB rase golongan muda sekarang amat kurang untuk menceburi diri mereka untuk makan petai nie,, maklum la, golongan muda nie kan slalu kuar lepak2 gan kawan or lepak dengan pacar korang kan?? So, untuk menjaga standard korang, petai nie memg hareemm nak di sentuh nya,,( eleh HB nie,, paku dulang paku serpih, cakap org dia yg lebih2) hahaha,, tau x pe,, sbb tu la HB try makan sikit jep,, :P
My mum ade jugak cakap yg mkn petai nie bagus untuk kesihatan kita seperti “ awet muda “ oke.. lepas je HB makan pedai HB terus buka laman sesawang yg slalu nenek HB buka iaitu GOOGLE untuk mencari maklumat pasl khasiat makan petai nie,, so, disini HB nak berkongsi sikit kepada rakan2 HB yg sgt awet muda untuk membaca sedikit khasiat petai ini..
Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand. Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain. Selain itu buah petai mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C boleh jadikan anda awet muda!). Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi jika memilih petai di pasar tu, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar, itulah yang terbaik.

KHASIAT PERUBATAN PETAI

Biji Petai

* Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Daun

* Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.

Akar (kulit akar)

* Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.

Haa !! begitu la cerita nya khasiat petai nie,, sekiannn w’salam….. ^_^


( terliur tgk sambal petai nie )



0 comments: