BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, 27 December 2011

MiNuM pEtAnG bErSaMa "JeMpOt-JeMpOt"

ASSALAMMUALAIKUM...
ok hari nie HB nak HB nak berkongsi tentang makanan,, (hamboi xde cerita lain agaknye) hehehe..
ok apa pasal makanan HB nak kongsi kat korang semua.. betul tak? hehe..
sebenarnya makanan yang HB nk berkongsi kat korang semua ialah  sejenis makanan yang di beri name
" jempot-jempot"
kalau kawan HB di kolej yg berasal dari penang die x tau ape tu jempot-jempot.. pelik kan?? padahal makanan nie tersgt2 simple untuk membuat nye,, hehhe,, (mcm pndai je HB buat) ofcoz i am.. hehehe..
kawan HB c fakhrul and mat sham nie dieorg x panggil jempot-jempot tapi dieorg panggil makanan nie
"cekodok"
thatz is a same meaning ok.. hehhe.. what ever tentang name makanan nie, HB tersangat2 suke makan jempot-jempot nie time pagi or petang.. kalo dulu mase sekolah rendah, my mum rajin sgt buat sarapan pagi dengan hidangan jempot-jempot nie,, HB pula kalau makan memg x ingat org blakang.. tersangat tamak ketika itu,, heheh..
ermm,, lately nie my mum da malas nak masak2 hidangan seperti ini.. maklum la,, anak2 semua da semakin meningkat dewasa.. so, die pon da malas nk buat benda2 nie.. heheh.. 
oleh kerana HB nie suke sgt tolong my mum masak, so HB ada la sikit meghafal beberape "secret resepi" dari die untuk HB senang pada kemudian hari jika my mum sakit ke ape ke kan.. HB bukan nak mendoa kan.. tp kalo org tua kita sakit, sape lagi yg nak mask untuk die nanti kan? (oke agak terharu disini) :(
oke enough HB.. dah terpesong dari landasan nya oke.. hehehe..

actually HB nk bercerita sikit mcm mane nak buat "jempot-jempot" nie... if korang free, korang buat la makanan nie,, sedap wieh kalo makan panas2.. hehehe.. ok2.. korang follow la step2 di bawah ini oke...

bahan-bahan utama:-
1) tepung, garam, telur, kentang, bawang, ikan bilis..
     (ikot korang nak buat bape bnyk oke)

cara-cara pembuatannya:-

1) hiriskan bawang sehalus mungkin and potongkan kentang secare dadu
2)  masukan tepung, bawang, kentang and ikan bilis tersebut and masukkan sedikit demi sedikit air dan kacau 
     adunan tersebut sehingga sebati.. (tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras oke)
3) masukan sebiji telur dan dua setengah sudu kecil garam (garam perlu dikawal supaya makanan korang 
    tidak terlalu masin or tawar ok). kacau adunan tersebut sehingga sebati ok.. after that korang boleh la 
    menggorengnya.. minyak perlu bnyk ok kawan2..
4) dah selesai goreng, ape tunggu lagi, korang bedal la jempot-jempot tu,, hehehe...

SELAMAT MENCUBA YA!!!

(ini la bahan2 nya okey )
(setelah di adun jadi lah macam ini)



(nyum nyum... selamat menjamu selera okey )

0 comments: